Reflektioner & Slutsatser

REFLEKTIONER

Vår ambition är en helhetsupplevelse.

Många delar ska pusslas ihop, och det finns ett stort antal variabler att ta hänsyn till. Det är ett komplext koncept och det är kunskapsberoende. Komponering av meny är ett sådant exempel. Vi utgår från råvaran som ska vara hållbar, finnas lokalt, vara i säsong, förbli dekorativ för ögat såväl som för gom under en tid i kylskåp, vara mättande, vara god varm så väl kall som varm och hålla för transport och kyl minst ett dygn. Alla faktorer begränsar och påverkar möjligheterna. Det blir genast komplext. Sedan adderar vi till platser, flöden, moduler och inte minst kommunikationen – att bygga ett helt nytt varumärke på mathimlen längs väg. Det vi gör skall dessutom vara hållbart i alla led. Men med vår kunskap och erfarenhet har vi löst denna ekvation

Alla delar finns på marknaden – men ingen har satt ihop dem som vi. För det är komplext i sig och inte minst i en uppstart och kräver både ekonomi och många kompetenser på plats. Men väl på plats – skalbart.

 

Våra krav ger också den helhet som särskiljer oss.

Vi väver samman regionens smaker och lokala producenter eftersom vi vet hur viktiga de är för oss alla och vår framtid. Vi har nätverken för att arbeta med dem. Vi vill också att barnen ska få tillgång till hälsosam mat – till ett överkomligt pris. Vi vill överraska och inspirera dem med nya möjligheter. Med teknik kan vi ha obemannade lösningar, och därmed hålla en prisnivå som ger tillgänglighet för många. Vi kan matcha de stora kedjorna och bli ett hållbart alternativ. Vi vill också ha en attraktiv och intressant visuell, liksom smaklig upplevelse.

Vi har testat maten och smakerna, både tidigare i andra verksamheter och under projektets gång. Vi vet att kopplingen till matens ursprung ger ett ytterligare värde. Allt talar just nu för att ett koncept av denna karaktär fungerar; marknaden är mogen för tekniken, lokal producerat är hett och hälsa fortsatt likaså.

 

Etablering

Det kräver dock större investeringar att etablera moduler, kök och ett nytt varumärke, samt drift innan försäljningen tagit fart. Det är svårt att hitta de som vill ta risken att vara med och finansiera detta upplägg från en idé och enbart en plan, utan proof of concept.

En liknande etablerad aktör med tillväxtambitioner längs väg kan möjligtvis vara intresserade, om de har ekonomin. Övriga intressenter vill först se att konceptet fungerar, för att sedan skjuta till pengar för en expansion.

Vår slutsats är därför att konceptet behöver växa från det mindre formatet, exempelvis genom mobila enheter på tillgängliga platser där många människor rör sig, samt närvaro vid större och relevanta mässor och publika evenemang (om dessa kommer igång igen).

Vi kan skapa vårt koncept och kan göra det i en mindre skala. Långsammare men sakta fram till vår helhetsbild och Vision; Att förändra matlandskapet längs väg.

bild coronamöte

Vi har också under projektets gång konstaterat flera andra saker.

Kunskap och kompetenser.
Det finns många kanaler och kompetenser att tillgå kring området Livsmedel, hållbarhet, miljö, mat etc. Människor och kompetenser inom detta område är ofta dedikerade och intresserade av att delta och bidra. Även organisationer såsom LPIV, RISE, och Livsmedelsacceleratorn är snabba att bidra med kunskap och tipsar gärna om lösningar och användbara rapporter.

Kanal för lokalproducenter.
Vi kan se direkta möjligheter för lokalproducenterna att arbeta med enskilda smarta kylar för att nå ut till sina kunder, att kunna sälja sina produkter där kunden är, när kunden kan köpa, utan att det krävs personal. Logistik och koordinering krävs men kan vara värt att prova för en ny försäljningskanal.

Marknaden är mogen för obemannat.
Vi ser obemannade DVH butiker raskt poppa upp på marknaden och göra den mogen. Tekniken är ingen begränsning för att etablera vårt obemannade koncept. Den används redan i stor utsträckning och det är kort startsträcka från inköp till säljstart.

CORONA

Året 2020 är ett absurt år på många sätt.

Våra sista fysiska möten med externa parter hölls i början på mars. Sedan kom Corona. Det som vi upplevt påverka oss mest är just att inte kunna träffa människor och presentera våra tankar och idéer. Att tala med någon första gången i telefon och följa upp med en PDF eller presentation är enormt svårt. Framförallt att sälja in konceptet och övertyga att engagemanget och viljan som finns. Att tala via datorn är bättre än inget men slår inte när människor delar ett rum och samtalar med varandra. Det är då relationer kan byggas.

Många kontakter har varit svåra att nå om ens alls. De har haft fullt upp med att rädda sin egen verksamhet från att gå under på grund av Corona. Fullt förståeligt men något försvårande för vårt projekt.

Vi har kunnat ta fram en massa uppgifter och underlag, Kostnader och kalkyler, tillståndsförfarande, byggnader och platser. Vi har samlat på oss kunskap och en bild av marknaden. Allt detta har tagit kanske något mer tid för att nå personer som är permitterade men har fungerat.

USA har blivit lika nära som Göteborg, coolt i sig och säkert intressant i kulturen hos många företag med kontor i olika städer där samma villkor plötsligt gäller alla. Ingen kan ses. Alla ringer in.

Och viktigast för oss, trender har befästs. Vi ser att hållbarhet har hamnat i främsta rummet, och att marknaden är mogen för tekniken med obemannat – plötsligt omfamnar man till och med frånvaro av mänsklig personal. Egen check out exploderar i både matvaruhandel och detaljhandel. För effektivitet som en start – men i Corona tider blir det också säkerhet att inte behöva möta en annan människa.

Tiden efter Corona behöver ett varmt välmenande men säkert matkoncept. Ett BraMat koncept.

Bra mat längs E6 vill förändra matkulturen vid Sveriges stora vägar.

KONTAKTUPPGIFTER
Vill du veta mer? Är du en potentiell partner, leverantör eller finansiär?

Erika Wettre Westdahl, Projektledare
0707-338805
erika@bramatpavag.se

 

Bra mat längs E6 2.0
– ett LEADER finansierat projekt för landsbygds utveckling